A Honeywell csoport története


Albert M. ButzA Honeywell csoport gyökerei egészen 1885-ig nyúlnak vissza, ekkor szabadalmaztatta egy feltaláló, Albert Butz kályha-szabályzó és vészjelző készülékét. 1886. április 23-án alapította Butz Thermo-Electric Regulator Co., Minneapolis nevű cégét, néhány héttel később pedig megalkotott egy egyszerű, mégis eredeti eszközt, melyet huzatszabályzónak nevezett el.
Damper Flapper
Működése egyszerű volt: mikor a helység lehűlt egy előre megadott hőmérséklet alá, egy termosztát zárt egy áramkört, megtáplálva egy mozgatót. Ez elhúzta a motor reteszt, ezzel a tengely félfordulatot tehetett. A tengelyhez rögzített lánc elhúzta a kályha csappantyúját, levegőhöz juttatva az égésteret, nagyobb tüzet gerjesztve. Ha a hőmérséklet a kívánt érték fölé emelkedett, a termosztát jelzett a motornak további fél fordulat megtételére, elzárva a levegő útját a kályhában. Így a hőmérséklet korrekció automatikusan működött. Az évek során számos Honeywell termék alapult hasonló, de bonyolultabb zárt-hurkú rendszerekre.

W.R. SweattElectric Heat Regulator Co.A Consolidated Temperature Controlling Co. inc. vállalat megszerezte Butz szabadalmát és üzletét, 1893-ban megalakítva az Electric Heat Regulator Co. vállalatot. Az első hirdetések 1895-ben jelentek meg, bemutatva az azóta híressé vált termosztátot. 1898-ben a vállalatot W. R. Sweatt vásárolta meg, aki 1916-ban Minneapolis Heat Regulator Company névre keresztelte át, kiegészítve a termékkínálatot az első olyan szabadalmaztatott villamos motorral, melyet az Underwriters Laboratories jóváhagyott.

Mark C. HoneywellHoneywell Heating 1924.Időközben 1904-ben egy Mark Honeywell nevű fiatal mérnök fűtési és épületgépészeti munkája részeként tökéletesített egy fűtő generátort. Két évvel később megalakította a Honeywell Heating Specialty Co, Inc. vállalatot, forró víz előállító készülékekre specializálva.

Mineapolis Heat Regulator Co. 1924.1927-ben a Minneapolis Heat Regulator Company és a Honeywell Heating Specialty Co. egyesült, Minneapolis-Honeywell Regulator Co. néven, W. R. Sweatt vezetésével és Mark Honeywell elnöklésével a legnagyobb minőségi óragyártóvá lépve elő.

MinneapolisHonneywellA vállalat több felvásárlást is végrehajtott a szabályozások területén. Ezek egyike a Brown Instrument Co. volt, az ipari szabályozások és műszerezés egyik vezető vállalata, a pirométer feltalálója. A 19. század közepén Edward Brown által feltalált grafitrudas pirométeréig nem volt pontos módszer az öntödékben és kemencékben előforduló magas hőmérsékletek mérésére.

T-86 A Minneapolis-Honeywell Regulator Co. az átalakulásnak és a változó időkhöz való alkalmazkodásnak szentelte tudományos és mérnöki tehetségét. A sorozatgyártás tökéletesítése után repüléstechnikai berendezések szélesítették a vállalat termékkínálatát. 1942-ben a vállalat fejlesztette a „C-1” elektronikus robotpilótát, amely kifejezetten fontosnak bizonyult az Egyesült Államok háborús erőfeszítéseihez.

1953-ban a cég bemutatta a T-86 "Kerek" termosztátot, amely helyettesíteni tudta a robusztus, szögletes elődöket. A világ egyik legismertebb designjaként ma is gyártásban van, több háztartás falán díszelegve, mint bármely más termosztát. A termosztátok történetéről bővebben...


Datamatic 10001954-ben a vállalat megvásárolta a Doelcam Corp. giroszkóp gyártó céget. A következő két évtizedben a cég folyamatosan fejlesztette giroszkópjait, érzékenyebbé és pontosabbá, ugyanakkor kisebb méretűvé és tömegűvé téve.

1955-ben a Raytheon céggel közös vállalatot hozott létre Datamatic Corporation néven, amellyel belépett a számítógépes üzletbe is. A vállalat első számítógépes rendszere, a D-1000 25 tonnát nyomott, 550 nm területet foglalt el, és másfélmillió dollárba került.

Honeywell Security1957-ben a Minneapolis-Honeywell Regulator Co. megvásárolt egy tűzbiztonsággal foglalkozó céget, elsőként azok közül a vásárlások közül, amelyek a későbbi piacvezető biztonságtechnikai üzletág alapjait képezik. Számos észak-amerikai városban a vörös-fekete "Protected by Honeywell" matricák és táblák közel akkora ismertségre tettek szert, mint a Kerek termosztát.

A Raytheon számítógépes cégbeli érdekeltségei 1960-ban kivásárlásra kerültek, az üzletág neve Electronic Data Processing (EDP)-re változott.

Apollo OrbiterA vállalat hivatalosan 1963-ban vette fel a Honeywell Inc. nevet, habár közel negyven éven keresztül már így nevezték a hétköznapokban. Hat évvel később Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin űrhajósokat Honeywell műszerek segítették a holdra szállásban.

Honeywell - Bull1970-ben a Honeywell egyesítette számítástechnikai üzletágát a General Electric-kel, ezzel megalapítva a Honeywell Information Systems csoportot, amely jelentős sikerekkel működött a nagyszámítógépek piacán. 1986-ban, a személyi számítógépek felemelkedésével egyidőben megalakította a Honeywell Bull márkát, egy globális közös vállalatot a francia Compagnie des Machines Bull és a japán NEC Corporation részvételével. Részesedését folyamatosan csökkentve 1991-ben a Honeywell végleg kiszállt a számítástechnikai üzletből, a digitális technikában szerzett tudását pedig a hagyományos automatizálási, vezérlési területen kamatoztatta, például érzékelők és beavatkozók integrálásával.

1986-ban a Honeywell jelentősen javított repülés- és űrtechnikai ipari részesedésén a Sperry Aerospace megvásárlásával. Ezzel rövid idő alatt a világ egyik vezető repülésirányítási rendszer-integrátorává vált. A Sperry cég repülésvezérlési, űrjármű-, és az első FAA által tanúsított szélnyírás-veszélyjelző rendszer beszállítójaként járult hozzá a vállalat sikereihez.

Honeywell Company, Minneapolis 1948.Az első világháború alatt Németország felügyelte a világ vegyiparának nagy részét, ezzel árukban teremtve hiányt, mint a festék és gyógyszer. Válaszképpen 1920-ban Eugene Meyer, a Washington Post publicistája és William Nichols tudós, az 1800-as években alapított öt nagy amerikai vegyipari cég egyesítésével megalakította az Allied Chemical & Dye Corporation vállalatot.

1928-ban a cég megnyitotta szintetikus ammonia üzemét a Virginia-állambeli Hopewell közelében, a világ vezető ammónia gyártójává válva.

Ez volt a vállalat első lépése az új piacok felé. A második világháború után, az Allied megkezdte olyan új termékek gyártását, mint a nylon 6 (alapanyag a ruháktól az abroncsokig) vagy a hűtőfolyadék. 1958-ban már Allied Chemical Corp. néven költözött jelenlegi központjába, a New Jersey állambeli Morristown városába.

Allied Chemical & Dye Corporation1962-ben az Allied vállalat megvásárolta az Amerika-szerte olaj- és gáztulajdonnal rendelkező Union Texas Natural Gas céget, melyre leginkább mint vegyipari alapanyag beszállító tekintett. Az 1970-es évek elején következett be a változás, amikor John Connor elnök-vezérigazgató (a Lyndon Johnson adminisztráció kereskedelmi minisztere) értékesítette az Allied több veszteséges üzletágát, a bevételekből az olaj- és gázkitermelésbe fektetett. 1979-re, Edward Hennessy Jr. elnök-vezérigazgatóvá való kinevezésekor a Union Texas állította elő az Allied bevételének 80%-át.

1981-ben, az új Allied Corp. név alatt határozta el egy repülőgép- és autóipari vállalat, a Bendix Corp. megvásárlását, melyet 1983-ban hajtott végre. 1984-re a Bendix hozta a bevételek felét, míg az olaj és gáz csak 38%-ot hozott.

1985-ben az Allied egyesült a Signal Companies csoporttal, jelentős piacot magáénak tudva a repüléstechnikai, autóipari és mérnöki megoldásokat alkalmazó termékek területén. Az 1922-ben Sam Mosher által Signal Gasoline Company néven alapított vállalat eredetileg egy kaliforniai gyártóként földgázból állított elő gázolajat. 1928-ban nevét Signal Oil & Gas-re változtatta, beszállva még ugyanabban az évben az olajkitermelésbe. A Signal egyesült a los angelesi székhelyű Garrett Corporation repüléstechnikai céggel, 1968-ban felvéve a Signal Companies, mint vállalatcsoport nevet.

A Signal Garrett-divíziójának Bendix-hez adásával az Allied-Signal legnagyobb üzletága jött létre. 1985-ben a vállalat értékesítette a Union Texas 50%-át, továbbá 1986-ban 35 nem stratégiai üzletágat választott le, a The Henley Group, Inc. megalakításával.

1991 közepén, Lawrence A. Bossidy új elnöklete alatt több fontos üzletág új vezetést kapott, az Allied-Signal széles körű átalakulást kezdett. Határozott intézkedésekkel javították a cash flow és üzleti nyereség-mutatókat, fokozva a termelékenységet, valamint a vállalatot egy globális versenytársként pozícionálva a következő évekre. Az Allied-Signal nevet 1993-ban AlliedSignal-ra változtatva erősítette az egy cég imázst és az üzletágak teljes integrációját.

1992-ben a vállalat nyilvános ajánlattétel formájában értékesítette a Union Texas-ban fennmaradó tulajdonrészét, 940 millió dolláros bevételt hozva.

A 90-es években Lawrence A. Bossidy vezetésével végrehajtott növekedési és termelékenységi átalakítás megötszörözte az AlliedSignal részvényeinek piaci értékét, valamint jelentősen felülmúlta a Dow Jones Ipari Átlagot és az S&P 500 mutatót.

A Honeywell vállalatot kreatív műszaki emberek alapították és kiváló vezetők formálták. Ugyanezek az értékek vezérlik az új Honeywell-t is, mely a világ egyik vezető vállalataként az AlliedSignal és a Honeywell Inc. öröksége legjavát foglalja magába.

cheap inkjet paper inkjet photo paper manufacturers wholesale photo paper photo paper wholesaleFeelUnique discount Office Shoes coupons SportsDirect voucher code Goddiva Vouchers

1201 Budapest, Helsinki út 101.
Fax:(+361) 287-8172, E-mail: info@sns-automatika.hu